Direct naar de content

Impactmeting Subsidies Welzijn 2024/2025

Training voor partners gestart

Twee enthousiaste groepen van subsidiepartners zijn op 16 en 18 januari gestart met de eerste trainingsochtend. Er volgen nog 3 ochtenden gedurende dit jaar. Tussentijds is er een impactloket voor vragen van deelnemers. Voor alle subsidiepartners die niet (kunnen) meedoen met deze trainingen hebben we besloten om de informatie uit de training per mail te delen. De informatie van januari is reeds aan allen verzonden.

Handreikingen

Tijdens het lopende traject met Impacthouse wordt alle informatie omtrent impactmeting bij Subsidies Welzijn gebundeld in handreikingen die als handleiding/naslagwerk gebruikt kan worden. Het gaat om:

  • onderscheid in outputs en effecten (outcome) + vertalen van effecten in indicatoren
  • toelichting op onderzoeksmethoden en afwegingen in keuzes
  • tips voor het opstellen van goede vragen voor onderzoek
  • hoe analyseer ik data die ik verzamel?
  • bundel van slides van presentaties en introducties op verandertheorie/impactmanagement

Naast deze handreikingen gaan wij aan de slag met een factsheet over wat impactgericht subsidiƫren in Schiedam is, waarom we dit doen etc.

Uniform impactonderzoek

Niet alleen jullie worden begeleidt in de wereld van impact meten, wij ook! Naast jullie eigen onderzoek naar effecten onderzoeken wij ook de impact op onze doelen. We hebben diverse monitors (Leefbaarheid & Veiligheid, Armoede, Jeugd, Sport & Bewegen bv.) waarin we samen met het Kenniscentrum kijken hoe de doelen van Subsidies Welzijn meegenomen kunnen worden in deze bestaande onderzoeken. Maar ook willen we gericht over een aantal subeffecten van de zes doelen van Subsidies Welzijn data verzamelen om inzicht te krijgen of we de juiste dingen met jullie doen en ook goed doen. In drie sessies hebben we een vertaalslag gemaakt naar mogelijke indicatoren. Hiervoor gaan we de komende maanden onderzoeksvragen voor opstellen. Voor een aantal sub-effecten gaan wij de subsidiepartners die een activiteit gesubsidieerd krijgen op dat sub-effect benaderen om op dit sub-effect uniform te meten met door ons opgestelde vragen en bepaalde methodiek. Wordt vervolgd.