Direct naar de content

‘Tenslotte is koffie ook je visitekaartje van het bedrijf’’

“Wanneer je als bedrijf maatschappelijk betrokken bent, kun je ook een steentje bijdragen door eerlijke koffie te schenken aan je personeel en bezoekers. Tenslotte moet je het koffie-apparaat ook als je visitekaartje zien”, is de overtuiging van Perry van Gils.

Hij is founder van het Social Coffee Collective, oftewel Sococo. Sinds februari 2023 zit er een Sococo-koffiebar in de hal van het ONS-gebouw aan de Van Heekstraat 15. ONS-huurders weten de weg al te vinden voor een café latte of cappuccino die ook nog eens eerlijke koffie is. Minder bekend is dat iedereen hier een koffie kan kopen, zelfs lunch of catering kan bestellen.

Sococo heeft inmiddels zes koffiebars in deze regio. Perry van Gils maakte in 2018 een switch van ondernemen met winstmaximalisatie naar duurzaam en eerlijk ondernemen. Doordat hij een directe samenwerking heeft met verschillende koffieboeren in Guatemala en Uganda slaat hij zo’n zeven schakels over in de koffieketen. Daarbij betaalt hij de boeren een eerlijke prijs voor de specialty koffie. Door een eerlijk inkomen verbetert hun leefomstandigheden  en er is ruimte om te investeren in duurzame koffieteelt. De koffieboeren van Sococo hoeven daardoor niet aan schaalvergroting (ontbossing!) te doen om enige omzet te kunnen maken. Volgens hem blijft vijftig procent van de prijs die Sococo betaalt, daardoor in het land van herkomst.

Leer-werktraject

“Ik geloof dat een eerlijke verdeling van de taart meer bijdraagt aan een economie. Door het drinken van goede koffie voor een eerlijke prijs, kan Sococo ook een maatschappelijke bijdrage leveren.” Perry van Gils stipt daarmee de leer-werktrajecten aan die hij via Sococo organiseert. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die hij liever als ongezien talent omschrijft, krijgen bij Sococo een kans op een baan.

Sinds de start van Sococo hebben ruim 150 deelnemers een MBO-praktijkverklaring gekregen. Van alle deelnemers die het ontwikkeltraject doorlopen, valt ruim 65 procent na een één jaar niet meer terug naar de bijstand, maar blijft aan het werk! Van Gils: “Deze mensen hoorden tot nu toe altijd wat ze niet konden. Wij zeggen vooral wat ze wel kunnen doen.” Bijkomend voordeel is dat Sococo voldoet aan de SROI-doelstelling, zodat bedrijven hiermee hun social return-verplichtingen kunnen nakomen.

Kom eens langs!

Ga eens een koffie halen bij de koffiebar in het ONS-gebouw! Of maak vrijblijvend een afspraak met Perry van Gils voor de mogelijkheden in het eigen bedrijf. Op zijn kantoor is een speciale proefopstelling zodat vooraf te testen is welke koffie je wilt inkopen voor je bedrijf. Of mail naar info@sococo.coffee.nl voor meer informatie.